Bild på boken

Om boken

Det här är ingen biografi. Om mitt liv finns det tusen fler historier att berätta och det här är bara en – den om utmattningssyndromet. De delar av mitt liv som finns med i den här berättelsen är valda för att de är relevanta för sammanhanget.

Här kan du läsa ett smakprov ur boken

Alla med barndomstrauman blir inte sjuka i utmattning. Och alla som blir sjuka i utmattning har inte barndomstrauman. Men det finns ett samband som inte är särskilt lyft i debatten om utmattningssyndrom och jag önskar att bredda perspektivet.

Kanske känner du igen en rörig barndom. Eller förstår att din duktighet också är ångestdriven. Kanske kan du inte alls relatera till varken en tuff barndom eller prestationsaspekten utan blivit sjuk på grund av andra orsaker, i en helt annan kontext, men känner igen dig i symtomen, relationerna eller konsekvenserna.

Den här boken är till dig som är sjuk, har varit sjuk, undrar om du är på gränsen till att bli sjuk eller till dig som har en tillvaro där stress är en ofta förekommande komponent.

Den är till dig som skäms för allt du plötsligt är och allt du inte längre är. Till dig som önskar svar på frågor som du inte riktigt kan formulera och till dig som tänker att det nog är ditt fel. Den är till dig som känner skuld och till dig som dömer dig själv.

Den är också till dig som är anhörig till någon med utmattningssyndrom, till dig som möter personer med utmattningssyndrom i ditt arbete, och till dig som av någon anledning vill lära dig mer. Jag önskar att jag hade haft den här boken när jag blev sjuk, för min erfarenhet, särskilt när det handlar om mitt utmattningssyndrom, är att kunskap – är makt.

Selenes och Maries bok ger en bra inblick i vad utmattning innebär. Men den är också en gripande skildring av ett livsöde. Jag var både skakad och rörd när jag läst klart den.

Fritte Fritzon, Podden ”Allt du velat veta”

Beskrivning av boken från förlaget

”Utmattningssyndrom är en av de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivningar i Sverige under de senaste decennierna. Här berättar Selene sin egen sjukdomshistoria. Hon går från barndom till sina två sjukdomsperioder som resulterade i långvariga sjukskrivningar. Hon berättar om ångestdriven duktighet, skam, stigmatisering och rädsla att aldrig komma tillbaka till en ”normal” vardag igen. Hennes berättelse är ärlig och osentimental och väjer inte för svåra upplevelser. Mellan hennes kapitel ger Marie Åsberg ett kliniskt perspektiv på Selenes ”typiska” sjukdomsbild. Hon beskriver diagnostik, differentialdiagnostik, symtom och behandling.

De tar även upp utmattningssyndrom ur ett större strukturellt samhällsperspektiv. ”

Om författarna

Marie Åsberg och Selene Cortes

Marie Åsberg, senior professor, stressrehab, KIDS, Danderyd Sjukhus, har forskat om utmattningssyndrom sedan slutet av 1990-talet då tillståndet benämndes som utbrändhet eller att gå in i väggen. Det var hon som myntade ordet utmattningssyndrom och bidrog till att Socialstyrelsen godkände det som ett begrepp.

Selene Cortes har i många år arbetat med psykisk ohälsa ur olika perspektiv och är föreläsare och utbildare i ämnet samt konsult i operativt psykosocialt arbetsmiljöarbete. Hon arbetar också som strategisk verksamhetsutvecklare på Mind.

Förordet är skrivet av Gabriel Wikström, tidigare Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.